Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Έντονο το πρόβλημα της βαμβακίασης στη Βάρκιζα


Έντονο φαίνεται να είναι το πρόβλημα της βαμβακίασης στην παραλία της Βάρκιζας. Περπατώντας στο πλακόστρωτο του λιμανιού, παρά την ηρεμία και την ομορφιά του τοπίου δε θα μπορούσαμε να μη προσέξουμε τα σημάδια της βαμβακίασης στο φρεσκοκομμένο γρασίδι.
Όπως και στην υπόλοιπη Αττική, έτσι και στην περιοχή μας το φαινόμενο φέτος δείχνει να έχει προσβάλλει μεγάλο αριθμό των δέντρων της περιοχής.
Η βαμβακίαση των πεύκων είναι ένα φαινόμενο ασθένειας των δένδρων που οφείλεται στο κοκκοειδές έντομο Marchalina HellenicaΤο έντομο αυτό ζει στα πεύκα, από τα οποία τρέφεται απομυζώντας τους χυμούς του.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκε, όμως, δεν αποτελεί απειλή για τα πεύκα.
Εντούτοις, ο εμβολιασμός, μέχρι πρότινος, των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο μιας και από αυτή τη διαδιακασία τα πεύκα βγάζουν στην επιφάνεια του κορμού τους πευκόμελο, είχε ως αποτέλεσμα να κατακλυστούν τα πεύκα της Ελλάδας (σε μεγάλο ποσοστό στην Αττική) από αυτά τα έντομα τα οποία νέκρωσαν τα πεύκα άμεσα, ή έμμεσα από την προσέλκυση λοιπώνκολεοπτέρων.
Τα τελευταία χρόνια, όμως,...
έχει αρχίσει η πολιτεία να ευαισθητοποιείται από την καταστροφή των πεύκων, επιδοτώντας έρευνες με αντικείμενο την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αρχικά οι έρευνες προσανατολίζονταν στον ψεκασμό των πεύκων, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι επιβλαβές για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Τώρα οι έρευνες προσανατολίζονται κυρίως σε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης του εντόμου με χρήση των φυσικών εχθρών του (θηρευτές-έντομα και πουλιά) καθώς επίσης και πλύση των δέντρων με νερό - ενέργεια που περιορίζεται σε αστικές/εύκολα κυρίως προσβάσιμες περιοχές.
Στην περιοχή μας η εκάστοτε Δημοτική Αρχή λαμβάνει κατά καιρούς τα μέτρα της με τις αντίστοιχες ενέργειες ενάντια στην καταστροφική αυτή πλέον ασθένεια των δένδρων. Το πρόβλημα και η ανάγκη λήψη αντίστοιχων μέτρων φαίνεται να έχει αναγνωρισθεί και από την ίδια τη Δημοτική Αρχή, η οποία φαίνεται να προβλέπει ειδικό κονδύλι στο εκάστοτε Τεχνικό Πρόγραμμα.

Πηγή: alkyonida-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις Για Εσένα

Blogger Widgets