Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Τον μεγαλύτερο φόρο θα πληρώσουν οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης



Χαράτσι που αρχίζει από τα 400 ευρώ για τα πιο φτηνά ακίνητα στις πόλεις της περιφέρειας, και φτάνει τα 2.000 ευρώ για τις πιο ακριβές συνοικίες της Αθήνας, περιμένει τους φορολογούμενους από την επιβολή του τέλους.
Αυτό προκύπτει από τα… παραδείγματα που ετοίμασαν «ΤΑ ΝΕΑ» για την επιβάρυνση που θα έχει ο ένοικος ακινήτου επιφάνειας 100 τ.μ. σε 160 περιοχές και πόλεις πανελλαδικά, κι ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου.
Η κλίμακα υπολογισμού του τέλους παραμένει η ίδια (όπως είχε ανακοινωθεί), δηλαδή οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από 0,5 ευρώ και φτάνουν ώς τα 16 ευρώ, (το ίδιο ισχύει και για τους συντελεστές παλαιότητας), ενώ η προσδοκώμενη ετήσια αύξηση των εσόδων από το συγκεκριμένο μέτρο, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο ένα καινούργιο στοιχείο, είναι το πρόστιμο ίσο με το τέλος προσαυξημένο κατά 25%, που περιμένει τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους εφόσον δεν κόβουν το ρεύμα όταν οι πελάτες τους αρνούνται να το πληρώσουν.

Επίδομα ανεργίας. Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, διευκρινίζει ακόμη το τι ακριβώς θα ισχύσει για ανέργους, πολύτεκνους και αναπήρους. Ετσι, το ειδικό χαμηλό τέλος του 0,5 ευρώ/ τ.μ., θα καταβάλλουν οι πολύτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ το 2010, και ανάπηροι ή πρόσωπα βαρυνόμενα φορολογικά με αναπήρους. Από τη διατύπωση δηλαδή της τροπολογίας, προκύπτει ότι άτομα που έχουν χάσει τη δουλειά τους και σήμερα εισπράττουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, θα κληθούν να καταβάλουν το κανονικό τέλος, και όχι το μειωμένο. Επίσης, εξαιρούνται από την ευνοϊκή αντιμετώπιση του μειωμένου τέλους άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι που διαμένουν σε ακίνητα άνω των 200 τ.μ. με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι του μειωμένου τέλους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά σχετική αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ώστε να υπαχθούν στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς, (όπου και θα γίνεται διασταύρωση των στοιχείων τους), ενώ σε περίπτωση καταβολής υψηλότερου τέλους, θα τους επιστρέφεται η διαφορά.
Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζεται το καθεστώς που θα ισχύσει για την επιβολή τέλους στα ακίνητα της Εκκλησίας, διευκρινίζοντας ότι εξαιρούνται ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών.
Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους θα αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 20 ημερών από το τέλος του μήνα, στον οποίο εισπράχθηκαν. Επισημαίνεται μάλιστα ότι «ΔΕΗ και εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να δίνουν στο Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους, σε ποσοστό μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.

400 ευρώ το ελάχιστο. Τους πρώτους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ με το τέλος θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν οι φορολογούμενοι από τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα παραδείγματα των «ΝΕΩΝ» το μίνιμουμ ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν κάτοικοι μικρών και ακριτικών πόλεων της Ελλάδας για ένα διαμέρισμα εκατό τετραγωνικών, ηλικίας άνω των 26 ετών, δεν πέφτει κάτω από τα 400 ευρώ. Τετρακόσια ευρώ, θα πληρώσουν για παράδειγμα οι κάτοικοι της ακριτικής Ορεστιάδας, του Κιλκίς, της Νάουσας, των Γρεβενών, των Σερρών, της Ζακύνθου και της Λευκάδας καθώς και δεκάδων πόλεων πανελλαδικά. Από εκεί και πέρα για ακίνητα ίδιας επιφάνειας αλλά ηλικίας έως 4 ετών, η επιβάρυνση ανέρχεται στα 750 ευρώ σε Βόλο, Βέροια, Καβάλα, και Ζάκυνθο, σε 1.250 ευρώ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, σε 1.500 ευρώ στην Καλαμαριά και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, ενώ κλιμακώνεται στα 2.000 ευρώ σε Βουλιαγμένη, Φιλοθέη και Ψυχικό στον Νομό Αττικής, που είναι και από τις ακριβότερες περιοχές πανελλαδικά.
Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ λέει ότι θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν. Οπως είπε χθες ο πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος, το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους. Παρουσίασε δε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, που στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2011, φτάνουν τις 909.872, έχοντας αυξηθεί κατά 23% από πέρυσι, ενώ αφορούν οφειλή που ξεπερνά τα 1,4 δισ. ευρώ.


Πηγή: tanea.gr


Προτάσεις Για Εσένα

Blogger Widgets