Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ποιό το μέλλον της "ελεύθερης" παραλίας στη Βάρκιζα?


Στην περιοχή του νέου ενιαίου Δήμου Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, μια από τις παραλίες που οι δημότες και το ευρύτερο κοινό διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση είναι η Δυτική παραλία της Βάρκιζας. Η παραλία βρίσκεται στη διαχείριση της Ε.Τ.Α. A.E., η οποία είχε καταθεσει στο παρελθόν, προτάσεις ανάπλασης της με ταυτόχρονη κατασκευή κάποιων υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταβάλλει προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι προσπάθειες αυτές μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρισθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Πού βρίσκεται σήμερα όμως η κατάσταση?
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Τ.Α. Α.Ε., κος Δημήτρης Λάμπρου, μας τόνισε ότι:
"Και αυτό το θέμα θα ρυθμιστεί οριστικά στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με το Δήμο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε από τώρα είναι ότι η Δυτική παραλία εξετάζεται να παραχωρηθεί στο...
Δήμο ενώ παράλληλα ερευνώνται τρόποι δημιουργίας και χρηματοδότησης υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών καθώς και η διασφάλιση της καθαριότητας.

Και εδώ πρέπει να τονιστεί πως είναι σημαντικό, οι δημότες να συνειδητοποιήσουν ότι οι πάσης φύσεως αναπλάσεις δημοσίων χώρων και οι σχετικές υποδομές, αφού δημιουργηθούν, χρήζουν συντήρησης. Αν δεν προβλεφθεί η χρηματοδότηση της συντήρησης, διαχρονικά, αλλά σήμερα ακόμη περισσότερο, οι υποδομές αυτές γρήγορα θα φθαρούν και θα καταλήξουν άχρηστες ως και επικίνδυνες (πολλά δυστυχώς τα αντίστοιχα παραδείγματα). Τέτοια έσοδα μπορούν να προκύψουν π. χ. από εκμεταλλεύσεις παράκτιας ψυχαγωγίας χωρίς να παρακωλυθεί κατ' ελάχιστον η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες".
Από τα παραπάνω, διακρίνεται αφήνεται να εννοηθεί ότι η δημιουργία υποδομών στην παραλία της Βάρκιζας και η διατήρηση του ελεύθερου χαρακτήρα της είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργία εστιατορίων ή άλλων υποδομών εκμετάλλευσης παράκτιας ψυχαγωγίας. Όσον αφορά στη διαχείριση της παραλίας φαίνεται ότι η Ε.Τ.Α. Α.Ε. είναι διατεθειμένη να την παραχωρήσει στο Δήμο.


Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (3-10-2011), η πρόταση της Ε.Τ.Α. Α.Ε. για την ανάπλαση της παραλίας, πρίν από ένα χρόνο περίπου, φαίνεται να στην ακόλουθη συνοπτική μακέτα:
44-45-2-thumb-large

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στο υπό διαμόρφωση κομμάτι συνολικής έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων τοποθετούνται τρία αναψυκτήρια, ένα εστιατόριο 200 τ.μ., οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Βάρκιζας, 957 τ.μ., υπαίθριο αμφιθέατρο, θερινός κινηματογράφος, παιδική χαρά, αθλοπαιδιές, αποδυτήρια/WC, ενώ διατηρούνται οι υπάρχοντες χώροι στάθμευσης.

Εντάσσονται χρήσεις περιπάτου, ποδηλάτου και τοποθετούνται ξύλινοι πάσσαλοι προκειμένου να οριοθετηθούν οι χώροι.
Προβλέπεται δημιουργία παραλιακού υγροβιότοπου που θα προκύψει από τη συμβολή του υφιστάμενου ρέματος και του αγωγού ομβρίων, καθώς και ενίσχυση του φρυγανότοπου στις νότιες παρειές του χώρου. Το δάσος, όπως υποστηρίζει η μέλετη, διατηρείται, επεκτείνεται χωρικά και ενισχύεται με φυτεύσεις δέντρων.
Στην αμμουδιά προβλέπεται εγκατάσταση μικρών κατασκευών, ενώ η πρόσβαση, όπως διαβεβαιώνουν πηγές της εταιρείας, παραμένει ελεύθερη. Ειδικά για τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Βάρκιζας και του εστιατορίου προτείνονται κατασκευές μέγιστου ύψους ενός ορόφου και μορφολογίας που θα τα «εξαφανίζει» μέσα στο τοπίο.
Μένει λοιπόν να αποδειχθεί το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση της παραλίας στο Δήμο καθώς και της ανάπλασης της παραλίας αυτής, σε σχέση και με τις υπάρχουσες συμβάσεις παραχώρησης της υπόλοιπης παραλίας της Βάρκιζας από την Ε.Τ.Α. στους ιδιώτες.
Πηγή: alkyonida-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις Για Εσένα

Blogger Widgets