Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Θα γίνει η πλατεία στα "Πηγαδάκια" ;




Tην Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου η Δημοτική Αρχή κάλεσε τους κατοίκους της συνοικίας "Πηγαδάκια" στην κοινότητα της Βούλας προκειμένου να συζητήσουν για το τί θα γίνει με το οικόπεδο 306Β. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει και στους δημοτικούς συμβούλους κ. Καπετανέα και κ. Πασακυριάκο, τους οποίους ευχαρίστησαν για την κίνηση αυτή τόσο οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι όσο και οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι…
δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αναστασίου, κ. Δαβάκης, κ. Ζαχαράτος, κα Κάραγιαν, κα Μαρτίνου, κ. Μπελετσιώτης, κ. Πανάς, κα Τσιριγώτη από τη μεριά της συμπολίτευσης καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καπετανέας, κ. Σκουμπούρης και κ. Πασακυριάκος από την αντιπολίτευση. Απόντες μεταξύ άλλων ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης όπου ιδίως οι κ. Κωνσταντέλλος και κ. Βαμβασάκης θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην παιρετέρω ενημέρωση και των δύο πλευρών (δημοτική αρχή και κάτοικοι) λόγω της πρότερης εμπειρίας τους.
Πριν φτάσουμε στο ιστορικό της υπόθεσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει απασχολήσει δύο φορές (16η και 17η συνεδρίαση) το Δημοτικό Συμβούλιο - λόγω όμως ιδιαίτερης σοβαρότητας έχει αναβληθεί προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να ενημερωθούν πλήρως για το συγκεκριμένο θέμα.
Τί συμβαίνει λοιπόν?
Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της δημοτικής κοινότητας πλέον Βούλας τα οικοδομικά τετράγωνα (Ο.Τ.) 303 και 306 έχουν δεσμευθεί για πλατεία. Από το Ο.Τ. 306 έχει απομείνει το 306Β μιας και οι ιδιοκτήτες του "306Α" μετά από σειρά δικαστικών αποφάσεων το "ελευθέρωσαν" με απόφαση του τότε Νομάρχη και στις 04/08/2011 πήραν οικοδομική άδεια. Μάλιστα αφορμή όλων αυτών των συζητήσεων ήταν και η έναρξη οικοδομικών εργασιών επί του 306Α την προηγούμενη Δευτέρα, οι όποιες όμως διεκόπηκαν από παρέμβαση της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κας Μαρτίνου, λόγω κοπής δέντρων εκτός περιγράμματος του οικοπέδου.
Οι ιδιοκτήτες βέβαια του 306Β έχοντας κερδίσει πρωτοδίκως - χωρίς καμία παρέμβαση και ένσταση των προηγούμενων δημοτικών αρχών Βούλας - τις αντίστοιχες δικαστικές διαμάχες ζητούν είτε αποζημίωση προκειμένου να απαλλοτριωθεί για λογαριασμό της σχεδιασμένης πλατείας ή να τους αφήσουν να κτίσουν. Σύμφωνα με τη σχετική δικαστική απόφαση το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης έχει ορισθεί στο ποσό των 1700€/τ.μ. όπου αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για μια συνολική έκταση μεγαλύτερη του 1 στρέμματος το ποσό ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ!
Η Δημοτική Αρχή δια στόματος και των τριών παρόντων Αντιδημάρχων (κου Πανά, κας Τσιριγώτη, κου Δαβάκη) με δικαιολογία τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο σύνολο του Δήμου, αδυνατεί να καταβάλλει το αντίτιμο και ζητά από τους όμορρους ιδιοκτήτες να καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό (περίπου 1,3 εκατ. ευρώ). Για το λόγο αυτό κιόλας πρότειναν την εφαρμογή του Ν. 2508/1997 αρθρο 16 προκειμένου το υπέρογκο αυτό ποσό να μην πληρωθεί μόνο από τους 1-2 ιδιοκτήτες οικοπέδων που "βλέπουν" στη μελλοντική πλατεία αλλά από το σύνολο των κατοίκων της συνοικίας "Πηγαδάκια" είτε των κατοίκων της δημοτικής κοινότητας Βούλας με οικονομική επιβάρυνση αναλογική της γειτνίασης και οπτικής επαφής.
Από τον κ. Καπετανέα μάλιστα έγινε και η πρόταση ανταλλαγής των οικοπέδων του Ο.Τ. 306Β με οικόπεδα αντίστοιχης αξίας από την "Τράπεζα Γής" που διαθέτει η δημοτική κοινότητα και τέως Δήμος Βάρης. Η πρόταση αυτή είναι αλήθεια ότι έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από τους παρευρισκόμενους κατοίκους αλλά η νομική εκπρόσωπος των ιδιοκτητών φάνηκε να είναι ανένδοτη.
Με παρέμβαση πάντως του κ. Φιφέ - Προέδρου του Εξωρραιστικού Συλλόγου Πηγαδακίων - φάνηκε ότι οι κάτοικοι της εν λόγω συνοικίας είναι υπερ της διατήρησης της πλατείας και αποδέχονται τον επιμερισμό του κόστους.
Διαθέτοντας πλέον την απαιτούμενη ενημέρωση, το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η αντίστοιχη απόφαση και να ξεκινήσει η συλλογή του απαιτούμενου ποσού.
Βέβαια ελπίζουμε οι όλες απαιτούμενες κινήσεις να γίνουν έγκαιρα μιας και στο τέλος Σεπτεμβρίου υπάρχει πλειστηριασμός της οικίας του ενός εκ των όμμορων ιδιοκτητών.

Πηγή: alkyonida-news.gr




Προτάσεις Για Εσένα

Blogger Widgets