Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Συνάντηση φορέων με θέμα το Ασκληπείο Βούλας

Στη συζήτηση-διαβούλευση φορέων σχετικά με την πορεία του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πήραν μέρος:...

Εξωραϊστικός Σύλλογος Κάτω Βούλας (Γ. Βικελή), Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανοράματος (Α. Αγγελιδάκης), Σύλλογος Νέοι Ορίζοντες Φιλίας (Γ.Δρίτσας), Σύλλογος Περιβάλλοντος Βούλας (Α. Σκουλούδη), Κίνηση Πολιτών Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης (Τ.Τριανταφυλλίδη), Όμιλος Βουνού-Θάλασσας (Μ. Σταύρου), Κίνηση ΣΠΙΘΑ Βούλα-Βάρη-Βουλιαγμένη (Δ.Κυπριώτης και Γ. Γρηγοροπούλου), Σύλλογος Βάρης Νυμφόληπτος (Φ. Κούτρας), Σύλλογος εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας (Σ. Δάλα)

Παρέστησαν:
Ηρ. Καραγιώργος (τοποθετήθηκε), πρ.Πρ. Ασκληπείου, Γρ. Κωνσταντέλλος (τοποθετήθηκε), επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Βούλας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Κοντονής, Γ. Βασιλείου, Ι. Νιτερόπουλος, Ν. Κάραγιαν, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, και παράγοντες της περιοχής.

Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κάτω Βούλας με συνδιοργανωτές τους Συλλόγους Πανοράματος και «Ορίζοντες Φιλίας» με κεντρικό εισηγητή τον κ. Κ.Τσιριγώτη, μέλος του Δ.Σ. Κάτω Βούλας.

Τα κεντρικά σημεία της Εισήγησης

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία εξελίσσεται ένα σχέδιο για την αναμόρφωση-ανασυγκρότηση του ΕΣΥ. Όπως είναι προφανές, κύριος στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η μείωση των Δαπανών. Στα πλαίσια μιας τέτοιας προσπάθειας, η Διατήρηση και Αναβάθμιση του υφιστάμενου Νοσοκομείου ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ είναι απόλυτη ανάγκη γιατί, πέρα από τις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις για ίδρυση νέων νοσοκομείων στην Ανατολική Αττική κλπ., ακόμα και με τις ευνοϊκότερες συνθήκες, απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια το λιγότερο (βλέπε την ιστορία του Θριασίου και του Αττικού Νοσοκομείου) για να υλοποιηθούν.

Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (κ. Α. Λοβέρδος) έχουν παρουσιαστεί τρεις προτάσεις, αυτές που επεξεργάζονται οι κ.κ. Λιακόπουλος, Κυριόπουλος και Μόσιαλος, όμως στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε κάθε περίπτωση, οι εισηγήσεις είναι υποχρεωμένες να υποστηρίξουν την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ, σαν ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ του ΕΣΥ, γιατί, παρ’ όλες τις κατά καιρούς θεωρίες περί ιδιωτικοποίησης-εκποίησης οικοπέδου-ΣΔΙΤ κλπ. (που ορισμένοι, και εκ των εισηγητών, υποστήριζαν μέχρι πρόσφατα), στην περίπτωση του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ συμμαχούν για την διάσωση του οι ακόλουθοι σοβαροί παράγοντες που είναι δύσκολο να αποκρυβούν:

Η Γεωγραφική Θέση του Νοσοκομείου (είναι το μοναδικό στην Νοτιοανατολική Αττική).
Η Πληθυσμιακή Αναφορά (Το Ασκληπιείο είναι το μοναδικό Νοσοκομείο αναφοράς για 1,2 εκατομμύρια πληθυσμό σε ετήσια βάση και άνω των 2,0 εκατομμυρίων στους καλοκαιρινούς μήνες).

Στον Παραλιακό Οδικό Άξονα, και όχι μόνο, είναι το μοναδικό Τραυματιολογικό, με τεράστια σημασία για την διάσωση.
Οικονομικά, η Ανασυγκρότηση-Αναβάθμιση του υφιστάμενου Νοσοκομείου απαιτεί δαπάνες και χρόνο που είναι απίστευτα μικρότερες από την δαπάνη κατασκευής από το μηδέν.

Χρονικά, και αν ακόμη ξεκινούσε αύριο η κατασκευή ενός επί πλέον Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική (πράγμα που οπωσδήποτε πρέπει να γίνει), αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να αρχίσει να λειτουργεί πριν παρέλθει 10ετία, ενώ η παράλληλη λειτουργία του Ασκληπιείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκατασταθεί.

Έτσι, λογικά, θα πρέπει να αναμένουμε την Διατήρηση-Διάσωση του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ, όπως αφήνεται να εννοηθεί στα Δημοσιεύματα του Τύπου. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι η σωστή ποιοτικά και ποσοτικά αναβάθμιση. Στο θέμα αυτό συζητήθηκε και επιδοκιμάστηκε η περιεκτική και σαφής γνωμοδότηση της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Βούλας, η οποία γνωμοδότησε την 24/5/2011 σχετικά προς την 2η ΥΠΕ. Τα πέντε σημεία της ΕΙΝΑΠ ορίζουν ένα σαφές πλαίσιο ουσιαστικής αναβάθμισης του Ασκληπιείου.

Τονίστηκε στην συνάντηση ότι δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΕΕΣ, συστηματικά στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και με ανακοινώσεις στον Τύπο, επαναφέρει το αίτημα να της δοθεί το Δικαίωμα από την Κυβέρνηση να εκποιήσει ή να αξιοποιήσει το οικόπεδο του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ. Επί του θέματος επανήλθε και πρόσφατα με το πρόβλημα του κλεισίματος του ΝΤΥΝΑΝ (διακοπή με την ΓΑΙΑ κλπ.).

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας του ΕΕΣ με το ΝΤΥΝΑΝ και το φιάσκο και την οικονομική καταστροφή, στην οποία οδηγήθηκαν, δεν παρέχουν ούτε ψήγμα νομιμοποίησης στον ΕΕΣ και στα σενάρια ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του οικοπέδου του Ασκληπιείου.

Όμως, για να πετύχει η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Ασκληπιείου πρέπει να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία στην προσπάθεια αυτή, πράγμα που επιθυμεί ισχυρά. Αυτή η συμμετοχή πρέπει να πάρει την μορφή:

Α. ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ για την υλική και πρακτική υποστήριξη του Νοσοκομείου από όλους τους Δημότες μας, επώνυμους και ανώνυμους, και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε άμεσα.

Β.
 ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ της αναβάθμισης του Ασκληπιείου, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Βούλας-Βάρης-Βουλιαγμένης θα ζητήσουμε κοινή διοργάνωση με τους Δημάρχους όμορων Δήμων που τους αφορά το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ (Γλυφάδα, Αργυρούπολη-Ελληνικό, Κορωπί, κλπ)

Γ. 
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του Χώρου-Πρασίνου του Ασκληπιείου, πράγμα που έχει ευεργετική επίδραση τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Οι διοργανωτές Σύλλογοι αποφάσισαν να οργανώσουν μόνιμο «παρατηρητήριο» που θα παρακολουθεί και θα ενημερώνει για τις εξελίξεις στο θέμα, ενώ ανακοίνωσαν ότι σύντομα θα γίνει και νέος κύκλος εκδηλώσεων.


Πηγή: vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προτάσεις Για Εσένα

Blogger Widgets