Άρθρο απο: vimaonline
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ – ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ
Αρχισε η χορήγηση υποκαταστάτων από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και προετοιμάζεται να γίνει το ίδιο και στα νοσοκομεία της Αθήνας από τις 15.9.2011. Ανάμεσα στα νοσοκομεία της Αττικής που θα χορηγεί υποκατάστατα είναι και το Ασκληπιείο Βούλας.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Η χορήγηση υποκαταστάτων από τα δημόσια νοσοκομεία είναι η άλλη πλευρά της πολιτικής που προωθεί αυτή την περίοδο η…
κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, ενισχύοντας τη διαχείριση του προβλήματος.
Ολοι όσοι ασχολούνται με το θέμα, ειδικοί επιστήμονες και μη, γνωρίζουν ότι οι υπηρεσίες απεξάρτησης είτε πρόκειται για θεραπεία μέσω «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων είτε για χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένες μονάδες και εξειδικευμένο προσωπικό. Το να ενταχθεί η υποκατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ενέχει μεταξύ άλλων σοβαρούς κινδύνους τόσο για το πλαίσιο των νοσοκομείων, για το προσωπικό, όσο και για τους ίδιους τους χρήστες. Αυτό στην πράξη σημαίνει συρρίκνωση των ήδη υπαρχουσών δομών υποκατάστασης, ασυντόνιστη, αποσπασματική και ανεξέλεγκτη χορήγηση οπιοειδών από το ίδιο το κράτος. Η χορήγηση υποκατάστατων πρέπει να αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες και να πραγματοποιείται από ειδικά προγράμματα υψηλών προδιαγραφών. Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακές δομές συγχωνεύονται και το προσωπικό αποδεκατίζεται.
Με υποκριτικό τρόπο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη χορήγηση υποκατάστατων διασφαλίζεται το δικαίωμα στη θεραπεία και ότι θα εξαφανιστεί η «λίστα της ντροπής».
Στην πραγματικότητα, το μόνο που εξασφαλίζεται είναι το δικαίωμα να θεωρείται ασθενής πάσχων από χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο και έχοντας το δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες διά βίου χορήγησης υποκαταστάτων.
Πρόκειται για επικίνδυνη και αντιεπιστημονική προσέγγιση. Ο νέος που εμπλέκεται στο πρόβλημα της χρήσης είναι εξαρτημένος από πολλές εξαρτησιογόνες ουσίες ταυτόχρονα. Συνεπώς, η χορήγηση συνθετικών οπιοειδών (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη κλπ) ως υποκατάστατων δε λύνει το πρόβλημα. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα ναρκωτικά, στη Δανία π.χ. υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από χρήση μεθαδόνης αγγίζουν το 45%.
Κι ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται φειδωλή στα προγράμματα υποκατάστασης την ίδια ώρα περικόπτει κατά 50% τους προϋπολογισμούς των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και της Τοπικής Διοίκησης. «Η Πολιτεία προτάσσει ως κυρίαρχη λύση τη χορήγηση υποκαταστάτων, κρατώντας τους νέους δέσμιους των φαρμάκων και της συντήρησης, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα για απεξάρτηση και προοπτική. Γιατί η χορήγηση ενός υποκατάστατου δεν αποτελεί θεραπεία αλλά διαιώνιση της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες» τονίζουν 13 Σύλλογοι οικογένειας θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ σε ανοικτή επιστολή τους (6.9.2011) προς τους υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση διακηρύσσει ότι θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη συγκρότηση ενός αντιναρκωτικού μετώπου, που μαζί με το λαϊκό κίνημα και τους φορείς της πραγματικής απεξάρτησης θα διεκδικήσουν:
1. Άμεσα προγράμματα πρόληψης - θεραπείας - κοινωνικής επανένταξης, με επαρκή χρηματοδότηση, κρατική, χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτών.
2. Για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση να δημιουργηθούν προγράμματα στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη γειτονιά, αλλά και στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, για την υποστήριξη των οικογενειών στα θέματα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθούν σχολές γονέων. Η πρόληψη θα πρέπει να στοχεύει στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και όχι στις συνέπειές της.
3. Ειδικά προγράμματα πρέπει να στοχεύουν στις πιο ευάλωτες ομάδες με αυξημένη επικινδυνότητα να εμπλακούν στη χρήση.
4. Να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που ευνοεί τους φορείς που δίνουν υποκατάστατα και δυσκολεύει το έργο των οργανισμών που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση. Είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων, που δίνουν στους εξαρτημένους τη δυνατότητα για απεμπλοκή από τη χρήση και την παραβατικότητα και στοχεύουν στην ένταξή τους στην κοινωνία.
5. Την αναγκαία ενίσχυση με προσωπικό και χρήματα των κέντρων πρόληψης όσο και των στεγνών προγραμμάτων, δεδομένων των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και του παγώματος κάθε πρόσληψης.
Πηγή: vimaonline.gr